ΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ενοχικό Δίκαιο- Πρακτικό (Αδικοπρακτική Ευθύνη)


Το έτος 1976 το διοικητικό συμβούλιο της RX AE είχε αποφασίσει την κατασκευή νέου εργοστασίου της εταιρίας στο Μενίδι Αττικής και είχε αναθέσει στον Μιχάλη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, να επιμεληθεί την οργάνωση και την εν γένει διαχείριση του έργου μέχρι την αποπεράτωσή του. Ο Μιχάλης ανέθεσε στον πολιτικό μηχανικό Νικόλαο, τον οποίον εμπιστευόταν η εταιρεία και από προηγούμενες συνεργασίες την εκπόνηση των μελετών και σχεδίων του έργου, την έγκρισή τους από την αρμόδια πολεοδομική αρχή και την έκδοση οικοδομικής αδείας. Αφού εκδόθηκε η οικοδομική άδεια ο Μιχάλης συνέλεξε προσφορές από διάφορους εργολάβους και, μετά την αξιολόγησή τους, ανέθεσε το έργο στον εργολάβο με τη χαμηλότερη προσφορά, τον Αρίστο, για τον οποίον υπήρχαν καλές συστάσεις για τη φερεγγυότητα και την ποιότητα της εργασίας του. Ο Νικόλαος ανέλαβε την επίβλεψη της κατασκευής του έργου, ήτοι τον έλεγχο της τηρήσεως των μελετών και των τεχνικών προδιαγραφών από τον Αρίστο. Ο Αρίστος αποπεράτωσε το έργο στο τέλος του 1979. ‘Εκτοτε και μέχρι το 1999 το εργοστάσιο της εταιρείας λειτούργησε κανονικά.
Κατά τους σεισμούς του Σεπτεμβρίου 1999 το κτίριο δεν άντεξε στις δονήσεις και κατέρρευσε καταπλακώνοντας εργαζομένους και άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί την ώρα του σεισμού, μεταξύ άλλων, και τον Γεώργιο, τον οποίον ανέσυραν νεκρό τα συνεργεία διασώσεως. Οι πραγματογνώμονες βεβαιώνουν ότι οι στατικές μελέτες είχαν συνταχθεί  σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε τότε (β.δ. 19/16 Φεβρ. 1959), όμως το κτίριο κατέρρευσε επειδή ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είχε κατασκευασθεί με ουσιώδεις αποκλίσεις από τον αντισεισμικό κανονισμό και τις μελέτες και ότι οι αποκλίσεις αυτές ήταν γνωστές στον επιβλέποντα μηχανικό. Ακόμη βεβαιώνουν ότι ήταν δυνατή η αποκατάσταση των στατικών ατελειών σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό, οποιαδήποτε στιγμή και μετά την αποπεράτωση του κτιρίου.
Ερωτάται:
Α) Μπορεί η σύζυγος του Γεωργίου να ζητήσει αποζημίωση από τον Αρίστο και, αν ναι, με βάση ποιες διατάξεις και με ποιο περιεχόμενο;
B)  Ευθύνεται για το θάνατο του Γεωργίου η εταιρεία;
Γ)   Έχει η εταιρεία κάποιες αξιώσεις κατά του Αρίστου;

συγγραφέας: Παπαρσενίου Παρασκευή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου